You are currently viewing Hvor lenge varer løpetid på hund?

Hvor lenge varer løpetid på hund?

Hvor lenge varer løpetid på hund? Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer under en hunds løpetid?

For alle som eier en tispe som ikke er steriliseret, er det en naturlig del av livet – men det er mye mer bak fasadene enn bare litt blodig utflod.

Hund i parken med løpetid på hund høst på bakken
Det er ikke lett å skimte med det blotte øyet om det er løpetid på hunden. Hunderasen her er en jack russell terrier.

Hva er løpetid?

Løpetid, eller hundens «estrus-syklus», er hundens reproduktive syklus. I motsetning til mennesker, der menstruasjonssyklusen i gjennomsnitt varer 28 dager, skjer løpetid hos hunder mye sjeldnere – vanligvis én eller to ganger i året.

Faktisk kan man regne med at hunder går inn i løpetid omtrent hver syvende måned. Variasjonen er stor: både mellom raser og fra syklus til syklus hos den samme hunden.

Dette betyr at når du spør «hvor lenge varer løpetid på hund», vil svaret kunne variere fra hund til hund.

De tre fasene i en hunds løpetid

Hver syklus består av tre hovedfaser:

Proestrus

Dette er starten på løpetiden, hvor du kan se tydelig hevelse i vulva og en blodfarget utflod. I denne fasen vil ikke tispen akseptere paring. Proestrus kan vare fra noen få dager opp til fire uker, men i gjennomsnitt varer den mellom syv og ti dager.

Estrus

Også kjent som «varm» periode, er dette når tispen er mottakelig for paring. Denne fasen av syklusen kan strekke seg fra tre til 21 dager, med en gjennomsnittlig varighet på omtrent ni dager.

Anestrus

Dette er perioden mellom syklusene, når kroppen tar en pause fra reproduksjon. Denne fasen varer vanligvis fire til fem måneder og kjennetegnes ved fullstendig fravær av de typiske tegnene på løpetid.

En jente koser med corgi som hopper opp på brystet hennes
Når en hund har løpetid er det typisk at den kan være ekstra kosete. Hunderasen på bildet er en corgi.

Hvordan oppdager hannhunder at tispen er i løpetid?

Hannhunder har en utrolig luktesans som gjør dem i stand til å oppdage de kjemiske signalene, eller feromonene, som frigjøres når en tispe er i løpetid.

Disse feromonene er helt usynlige for oss, men for en hannhund er de et klart signal om at det er «party» i hundeparken – om han får sjansen.

Tegn på løpetid: Hva skal du se etter?

Det er flere indikatorer på at hunden din er i løpetid:

Fysiske forandringer:

  • Hevelse i vulva
  • Blodig eller rødlig utflod
  • Endring i vulvas farge, ofte til en lysere, strå-lignende nyanse
  • Enkelte hunder kan også endre kroppsholdningen, for eksempel ved å bøye seg bakover når man berører baksiden

Atferdsendringer:

  • Tisper kan vise oppsiktsvekkende og nesten «kjærlig» oppførsel, med økt aktivitet og mer ‘snakking’
  • De kan også vise mer interesse for hannhunder, for eksempel ved å la dem snuse eller til og med slikke seg på de riktige stedene
  • Økt vannlating – en måte å spre feromonene på

Diagnostiske tester:

Hos veterinæren kan en enkel undersøkelse, som vaginal cytologi (ligner på en celleprøve), gi rask informasjon om hvilket stadium syklusen til hunden er i.

Har du lurt på om hunden din passer til agility trening? Her har vi laget en liste over de 10 beste hundene til agility trening.

Cute Border Collie puppy at home
Selv om lille Lanka er for liten til å ha løpetid ennå, så er det noen som får sin første løpetid allerede ved seks måneder. Hunderasen her er border collie.

Når får hundene sin første løpetid?

Det varierer – noen hunder får løpetid så tidlig som 6 måneder, mens andre kanskje ikke ser de første tegnene før de er 24 måneder gamle. Denne variasjonen illustrerer hvor forskjellig løpetid på hund kan være, avhengig av blant annet rase og størrelse.

Som en tommelfingerregel har små hunderaser en tidligere start (rundt 6 måneder), mens store og gigantraser ofte ikke går inn i løpetid før de er 18–24 måneder gamle.

Opplever du utfordringer med at hunden tisser inne? Les alle tipsene til hvordan du kan få bukt med problemet her.

Løpetid hund varighet er forskjellig fra rase til rase.


Løpetid hos hunder i ulike aldre: Har de «overgangsalder»?

I motsetning til mennesker, går ikke hunder gjennom en ekte overgangsalder. De kan fortsette å ha løpetid og bli gravide gjennom hele livet, selv om antall sykluser kan minke og varigheten kan endres etter hvert som de eldes.

Men det betyr ikke at det er en god idé å la en eldre tispe bli drektig – hunder over 8 år har større risiko for komplikasjoner som pyometra, en alvorlig infeksjon i livmoren.

Slik kan du håndtere løpetid på hunden

Det finnes flere smarte løsninger. Slik kan du håndtere løpetid på hunden:

  • Hundebind eller spesialdesignede løpetidsbukser: Disse kan hjelpe med å holde renheten både i hjemmet og på farten, men pass på at de er både lekkasjesikre og komfortable.
  • Unngå områder med mange hunder: For å unngå uønskede paringer, er det lurt å holde hunden unna hundeparker og andre områder med mye hundetrafikk.
  • Konsultasjon med veterinær: Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, eller om du merker uvanlige symptomer, er det alltid best å rådføre seg med en profesjonell.

Med denne oversikten håper vi du føler deg litt tryggere på hva løpetid på hund innebærer, og hvor variert «løpetid hund variert» faktisk kan være. Hver tispe er unik, og ved å kjenne til de ulike fasene og tegnene, kan du bedre støtte din hund gjennom denne naturlige prosessen.

Har du flere spørsmål om løpetid, eller ønsker å vite mer om hvordan du best kan håndtere situasjonen hjemme, er det bare å ta kontakt med veterinæren din!

Her på Wikipedia kan du lese mer om løpetid hos hunder.